Nog eens: najaarsoogst

De aanleiding

Omdat de Voedselbank Dronten zijn klanten graag aan gezonde producten helpt, hebben bestuursleden in het voorjaar fruittelers gevraagd om fruit te doneren. Dat leverde niet alleen een mooie hoeveelheid producten op, maar ook de toezegging van vier bedrijven dat daar de eindpluk gedaan mocht worden. Bij veel bedrijven blijft na de oogst namelijk nog fruit aan de bomen hangen, dat niet meer rendabel geplukt kan worden. Maar met vrijwilligers kunnen die appels nog wel binnengehaald worden.

De werkzaamheden

Op drie zaterdagen in oktober zijn ongeveer vijftig vrijwilligers aan de slag gegaan. Vanwege de tijd en de beschikbaarheid van mensen was dat bij twee bedrijven: Appels en Meer (Vermeulen) en Fruitbedrijf Minnaard. De meeste vrijwilligers kwamen via Randstad, de Lions, de Lelystadse Uitdaging en uiteraard de voedselbanken. In het gezelschap bevonden zich ook de gedeputeerden Jop Fackeldey en Jan Nico Appelman en burgemeester Jean Paul Gebben. Met elkaar plukten zij 15 ton appels, ofwel ruim 82.000 stuks.

De bestemming

Een deel van de appels blijft in Dronten; die mogen bij Vermaire-Zeeuws Knoopje worden opgeslagen. Een deel gaat naar het regionale distributiecentrum van de voedselbanken in Meppel. Maar groot deel gaat mee terug met de vrijwilligers van meer dan dertig voedselbanken in Nederland: van Elburg tot Oldenzaal en van Harderwijk tot Bladel aan toe. De Drontense appels rollen door heel Nederland!

Mooie samenwerking

De voedselbank vindt het mooi om te zien dat zo veel mensen voor de klanten van de voedselbanken in de weer zijn. Ook goed dat ook andere bedrijven aan de actie hebben willen meewerken. Zo werd voor de vrijwilligers behalve door de fruitbedrijven ook gezorgd door Flevosap, Alexanderhoeve, Albert Heijn en Café-Restaurant Flantua. Ook kregen we bij de actie hulp van BAM uit Lelystad en 123 Verhuur.

Door die samenwerking was het een succesvol project. Voedselbank Dronten hoopt er een mooie najaarstraditie van te maken. De burgemeester heeft zich alvast opgegeven.

Op de foto van links naar rechts: Sanne Gebben, Arie Burggraaf (secretaris voedselbank) en Jean-Paul Gebben (burgemeester). Op de foto hiernaast staan Arie Burggraaf en Simone Veldt van de Lelystadse Uitdaging.

Deel dit bericht op sociale media