Alweer het derde jaar op rij gaan er appels geplukt worden voor de voedselbanken.

Help je ook een ochtendje of middag mee appels plukken?

Voor de voedselbanken is het wekelijks een hele puzzel om het voedselpakket voor de klant een gezonde inhoud te geven. Terwijl ook nog eens het aantal klanten toeneemt.

Toch is het belangrijk, ook voor voedselbank-klanten, om zo gezond mogelijk te eten. Tegelijkertijd zie je dat de prijzen in de supermarkten voor gezond eten (groente, fruit) hoog zijn en het een hele toer is om dit met een krap budget voor je gezin aan te schaffen.

Zijn er dan geen gezonde groenten en fruit te vinden? Jazeker! Bij de bron, de appelteler. Zo ontstond er in 2021 bij de voedselbank in Dronten het idee om appels te gaan plukken met vrijwilligers. Appels, die anders blijven hangen vanwege een verkeerde kleur of afmeting, die blijven hangen om uiteindelijk op de grond te vallen. Dat is natuurlijk behoorlijk zonde en verspilling van goed en gezond fruit. Bovendien wil de appelteler deze appels er graag af hebben, dan is er een betere oogst volgend jaar. Er zelf afplukken is niet rendabel, omdat deze appels te weinig opleveren.

In Dronten is in 2021 op enkele zaterdagen, bij 2 fruittelers, zo’n 15.000 kg appels geplukt. Dat beviel zo goed dat besloten is dit vorig jaar wat groter aan te pakken. Doordat veel fruittelers zeer positief reageerden op onze vraag of we de eindpluk bij hen mochten komen doen, hebben we afgelopen jaar bij zo’n 14 fruittelers maar liefst 70.000 kg geplukt. Omgerekend naar de huidige supermarktprijs is er dus voor € 140.000,= aan appels geplukt!!! Deze zijn verspreid over alle voedselbanken in de regio, waar men tot december de voedselpakketten kon vullen met gezond fruit.

Menig fruitteler is dus enthousiast over dit idee en sommigen bieden zelfs aan om ook de kruisbestuivers te plukken, fruitbomen die tussen de rijen in staan ten behoeve van de bestuiving. Door dit enthousiasme verwachten we veel meer appels te kunnen plukken dan vorig jaar en zo nog meer voedselbanken de komende maanden te kunnen voorzien van vers en gezond fruit.

Om bij alle fruittelers de appels te kunnen plukken zoeken we hulp. Naast veel enthousiaste particulieren roepen we dit jaar ook expliciet bedrijven op. We plukken op een aantal zaterdagen, maar zeker ook doordeweeks organiseren we speciale plukdagen. Werknemers, wiens werkgever MVO hoog in het vaandel hebben staan, zijn van harte welkom. Iedereen kan een dagdeel komen plukken. De plukkers van vorige jaren vonden het erg gezellig. Velen hebben zich alweer aangemeld om te plukken, maar we zoeken nog plukkers en het zou fijn zijn als jij er dit jaar ook bij kunt zijn.

De plukdagen zijn de laatste vrijdag van september en in oktober en een aantal wekenlang in oktober. Locaties bij fruittelers rond Dronten en Zeewolde. We plukken vanaf 08.30 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur, dus je hoeft niet de hele dag.

Direct aanmelden kan via https://forms.gle/8GHPMGzVzbDWtECK7. Hier kun je ook vragen op stellen. Voor meer informatie kun je mailen naar info@harderwijkseuitdaging.nl of kijken op De Laatste Pluk – Harderwijkse Uitdaging.

Je kunt alleen komen of met een groep, met je collega’s van je werk, met je vereniging, enzovoorts. Vele handen maken licht werk en ER IS GENOEG TE PLUKKEN!!!

Deel dit bericht op sociale media